S Be safe collection od České spořitelny jsme si posvítili na nekalé praktiky podvodníků na internetu

162 000 Kč je průměrně ukradená částka na internetu v České republice. Proto se Česká spořitelna rozhodla vytvořit osvětovou kampaň, kde pomohli i naši influenceři. A jak se nám to povedlo? Dostali jsme nespočet reakcí od fanoušků týkajících se jejich osobní zkušenosti s podvody na internetu. Tahle kampaň měla opravdu smysl!

Česká spořitelna je náš oblíbený klient. Že jsou spolupráce nudné a svázané bankovními pravidly? Opak je pravdou! Česká spořitelna vždy přijde se skvělým komunikačním tématem, kterému se chce věnovat. Svou kampaní #silnější například povzbuzovali českou společnost a dodávali Čechům sebevědomí. A protože dbají o finanční zdraví (nejen svých klientů), tak není divu, že s rozmáhající se podvody na internetu se rozhodli společnost edukovat a předat tipy pro bezpečné internetové nákupy. Pojďte se s námi podívat, jak se nám to společně povedlo.

CÍL + ZADÁNÍ + VÝSLEDKY

  • 1. Cíl: Cílem bylo za pomoci mikin z kolekce "Be safe collection" upozornit na nekalé praktiky podvodníků, předat tipy, jak se takovým situacím vyvarovat a směřovat followers na www.bezpecnasporka.cz pro více informací.
  • 2. Zadání: Oslovit relevantní influencery, nahrát inzerát na jednu z prodejních platforem a upozornit na tuto problematiku cílovou skupinu. 
  • 3. Výsledky: Nahráli jsme "Be safe collection" na Vinted, FB Marketplace i Sbazar a zasáhli přes půl milionu lidí. Navíc jsme dostali nespočet reakcí a příběhů ohledně podvodů na internetu od fanoušků.

Hledali jsme influencery, kterým Vinted není cizí …

Při výběru vhodných influencerů jsme vycházeli ze seznamu klienta a doplnili ho o další návrhy. Samozřejmě jsme se drželi zadání, tedy že influencerky mají publikovat primárně na aplikaci Vinted. Vybrali jsme proto profily, které mají na Vintedu historii a mají tam aktivní základnu fanoušků.

Vznikl nám zajímavý mix 12 menších až středně velkých influencerek, které podle naší databáze sleduje převážně cílová skupina ženy ve věku 18 - 35 let. V mixu se objevily ženy z rozličných odvětví, všechny ale se zálibou v módě, proto spolupráce dávala o to větší smysl.  

Podařilo se nám navíc vybrat influencerky tak, že jsme zacílili rozmanité publikum bez většího překryvu sledujících. Díky Lafluence technologii jsme analyzovali překryv fanoušků všech zapojených influencerek a zjistili jsme, že z celkového počtu 689 912 sledujících je 88.9 % z nich unikátních, tedy 613 673 fanoušků! 

 

Mezi finální výběr se zařadila zpěvačka Naty Hrychová, vítězka Love Islandu Laura Chrebetová, maminka a fotografka Dominika Pokludová, Tereza Koubková alias Holka z Letné, fashion blogerka Jana Drtilová, milovnice sportu Maky, vyznavačka udržitelnosti Hanka Winkel, tanečnice Lenka Nora Návorková, milovnice módy Pavlína Jágrová, marketérka Dana Fráňová, stylistka Kateřina Bahnová a kreativní duše Cristina Carmen

It's a match!

Posty - ukázky


ZAPOJENÍ INFLUENCEŘI

  • 12 / počet influencerů
  • 69 000 / Průměrný počet followers
  • 689 912 / Celkem sledujících
  • 613 673 / Celkem unikátních sledujících
  • IG & TikTok & prodejní platformy (Vinted, FB marketplace, Sbazar) / Zapojené sociální sítě

A jak spolupráce probíhala?

Rozhodli jsme zapojit především platformu Vinted. Influencerkám jsme rozeslali jeden z kousků Be safe collection, aby jej nahrály na prodejní platformu. Cena každého kousku byla stejná jako průměrná ukradená částka na internetu v ČR, tedy 162 000 Kč. Popisek byl u všech stejný, seznamoval s problematikou a odkazoval na na www.bezpecnasporka.cz pro více bezpečných tipů.

Využili jsme funkce “topování předmětů” na Vinted, s jejíž pomocí můžete zviditelnit svůj předmět a dostane se tak mezi ještě více lidí. Ze začátku jsme se potýkali s mazáním příspěvků ze strany Vinted, zapojené influencerky ale byly ochotné a předmět nahrály opakovaně na stejnou, nebo jinou platformu. 

Teamwork makes the dream work!

Be safe collection - ukázka


Odezva fanoušků předčila naše očekávání …

Kromě publikace na prodejních platformách jsme využili i Instagram a TikTok. S každým bylo domluvené jiné plnění podle preferencí influencera, aby komunikace byla autentická. Jediné, co jsme požadovali, byl instagram set stories s proklikem, kterým upozornily na nahrané Be safe collection kousky. 

Podařilo se nám zasáhnout přes půl milionu lidí, což je skvělé číslo, vzhledem k tomu, že spousta influencerek publikovala “pouze” stories a to je z pohledu dosahu nejslabší formát.

Díky pěknému tématu a kladné odezvě fanoušků jsme dostali 5 extra výstupů navíc - 4x set stories a 1x TikTok. Když byl inzerát z prodejní platformy smazán, influencerky neváhaly, nahrály ho znovu a upozornily na to v extra nahraných stories. V případě smazání neměly problém nahrát inzerát i na jinou platformu. 

Lidé se často o podobných zkušenost stydí mluvit, my jsme ale přesvědčení, že sdílený problém je poloviční problém. Nejdůležitější je, že předaná zkušenost navíc může někoho jiného ochránit před podobnou situací. O to víc jsme proto ocenili, když jsme dostali hned několik zpráv, nebo přímých komentářů pod výstupy ohledně podobných zkušeností. Kampaň u fanoušků silně zarezonovala a podařilo se nám rozpoutat debatu i u takto ožehavého tématu.

Reakce fanoušků - ukázky


VÝSLEDKY KAMPANĚ

  • 36 / Výstupů
  • 520 000 / Kumulovaný dosah
  • 53 / Komentářů celkem
  • 12 300 / Lajků celkem
  • Nespočet / Reakcí od fanoušků

“Přišlo mi pár zpráv, kde lidé reagovali s jejich osobní zkušeností… ale nejzajímavější pro mě bylo, že se mi ozval bývalý spolužák s tím, že pracuje u PČR a opravdu denně jim tam chodí takto okradení lidé. Prý ani nejsou výhradně starší, jsou všech věkových kategorií a nevyhýbá se to nikomu. Bylo pro mě překvapením, že se vždy upozorňovalo na okradené důchodce, kteří jsou možná důvěřivější, ale evidentně se to děje i mladé generaci.

Jsem ráda, že jsem se do kampaně zapojila, protože je to důležité téma a je potřeba na něj upozorňovat.”

Hana Winkel @chcibytvlcimak





 


 

Máte otázky?

Naši konzultanti tu jsou, aby vám poradili.

Zeptejte se nás