Žebříčky influencerů: Skokany kvartálu profil Levně po světě nebo moderátor Daniel Stach

Skokany čtvrtletí jsou na českém Instagramu zejména cestovatelské a kulinářské profily, zatímco z nejsledovanějších influencerů vedou Mareš a Šulcová. Naše čerstvé žebříčky influencerů jsou tady!

V Lafluence jsme pro vás připravili čerstvé žebříčky instagramových influencerů! Jako obvykle jsme se zaměřili nejen na skokany kvartálu a nejsledovanější české a slovenské influencery, ale také na nejoznačovanější brandy. Rozhodli jsme se ovšem žebříčky vylepšit: protože chceme influencerské prostředí zkvalitňovat, u všech influencerů před umístěním do žebříčků kontrolujeme v naší Databázi influencerů důvěryhodnost jejich fanoušků – ta musí dosahovat alespoň 70 %. Influenceři s jakkoliv podezřelými či fejkovými fanoušky se tak do našich žebříčků nedostanou. Zároveň do nich přidáváme jen ty, jejichž publikum převážně tvoří čeští či slovenští followeři (min. 50 %).

Čechy na Instagramu baví levné cestování

A kdo se tedy stal skokanem druhého kvartálu letošního roku? Na první příčce se umístil profil Levně po světě, který přináší tipy na budgetové cestování. I v prvním kvartálu mezi skokany bodovaly cestovatelské profily. Čeští uživatelé mají očividně slabost pro nejrůznější cestovatelské tipy a vychytávky, čemuž se kvůli rostoucí inflaci nejde divit. Cestovatelský profil najdeme i na třetím místě skokanů - Milan Dobrovolný se na něm zaměřuje i na takové tipy, jako je řešení ztraceného zavazadla nebo zpožděný let. 

Druhou skokanskou pozici obsadil moderátor Daniel Stach, kterého známe především z České televize, na které moderuje pořad Hyde Park Civilizace. Na jaře začal být na svém profilu aktivní a přináší svým fanouškům zákulisní zajímavosti z televizního natáčení.

Na čtvrtém a pátém místě najdeme influencerky, které se zaměřují na vaření a jídlo. Markéta Chovancová alias Markéta v troubě má i svůj vlastní blog a vydala tištěnou kuchařku, zatímco Kristýna Zemánková je populární i na TikToku a baví ji jednoduché vaření, které díky jejím videím zvládnou snadno i muži.

Mezi českými uživateli Instagramu nemá Leoš Mareš konkurenci

Nejsledovanějším českým instagramerem je sice Petr Čech, jenže jeho publikum je tvořeno zejména zahraničními uživateli. A jak už jsme zmiňovali výše, my se chceme zaměřovat na influencery, kteří jsou oblíbení mezi publikem českým, případně slovenským. A těmto influencerům na Instagramu zcela jednoznačně vévodí Leoš Mareš, který jako jediný z nich pokořil hranici 1 milionu sledujících. V patách mu je Jirka Král, následuje Jan Macák neboli MenT, zpěvák Ben Cristovao a jako pátý v pořadí populární influencer Kovy.

A jak jsou na tom s českým instagramovým publikem ženy? Z nich se zatím žádná přes hranici 1 milion sledujících nedostala. Tuto hranici prolomily jen ty, které mají publikum veskrze zahraniční, třeba malířka Silvie Mahdal a modelka Karolína Kurková. Nejvíce českých followerů má influencerka Anna Šulcová, poté zpěvačka Monika Bagárová, influencerky Nikola Čechová a Nikol Leitgeb a nakonec také herečka Patricie Pagáčová

Nejoblíbenější slovenské influencery sledují i Češi

Na zoubek jsme se podívali také slovenským instagramovým influencerům a čekalo nás překvapení: Daniela Štraucha i Lucii Hruškovou, mezi Slováky nejoblíbenější influencery, sledují ve velké míře i Češi. U obou z nich je dokonce českých sledujících více než těch slovenských. Takže zatímco slovenská mediální tvorba Čechy moc nezajímá (slovenští herci se dokonce občas dabují do češtiny), u influencerů je tomu jinak. Zajímavostí je, že Lucia Hrušková tvořila s Danielem Štrauchem několik let pár.

Módní brandy označují influenceři nejraději

Na závěr pojďme mrknout i na značky, které čeští a slovenští influenceři poslední kvartál nejčastěji označovali. Tentokrát jsou jimi instagramové profily Miss Czech Republic, About You, Zara, TV stanice Markíza a H&M. Tuto metriku v databázi měříme prostřednictvím nástroje Spřízněnost se značkami. 

Díky naší databázi získáte detailní statistiky influencerů

Veškeré statistiky zveřejňujeme v naší Databázi influencerů a prozkoumat v ní můžete nejen instagramery, ale i influencery z TikToku a YouTube. Pravidelně aktualizujeme metriky jako počet sledujících a jejich vývoj, důvěryhodnost sledujících, dosažitelnost publika, průměrný počet lajků a komentářů, míru zapojení publika a také kvalitu míry zapojení, dosah, imprese, počet zhlédnutí, věk, pohlaví a původ publika a samozřejmě také zájmy publika či influencera.

Máte otázky?

Naši konzultanti tu jsou, aby vám poradili.

Zeptejte se nás