Skokani čtvrtletí: Na českém Instagramu frčí dobrodružné cestování a životní osudy

S koncem dalšího čtvrtletí jsme se v Lafluence tradičně zaměřili na naše influencerské žebříčky. Skokanem kvartálu se na Instagramu stal profil Vagabundi na Cestách, kterému se publikum za poslední 3 měsíce zvýšilo o 122 %. Kdo jsou další instagramoví skokani?

Třetí kvartál letošního roku je za námi, a my v Lafluence vám proto přinášíme čerstvé influencerské žebříčky! Tentokrát jsme si vzali na paškál instagramové skokany, které jsme pořádně prozkoumali. Do žebříčku jsme ovšem zařadili jen ty, kteří splnili následující podmínky:

  • Vysoká důvěryhodnost fanoušků: U všech skokanů v naší Databázi influencerů nejdříve kontrolujeme, zda jejich publikum dosahuje alespoň 70% důvěryhodnosti, což v jednoduchosti znamená, že nás nezajímají influenceři s falešnými sledujícími.
  • Lokální publikum: Klíčoví jsou pro nás ti influenceři, které sledují uživatelé z České republiky. Influenceři, které označíme za skokany čtvrtletí, tak musí mít alespoň 50 % sledujících z ČR.

Dobrodružné cestování přilákalo tisíce sledujících

Pojďme se podívat na výsledky. První místo skokanů čtvrtletí na Instagramu tentokrát obsadil profil Vagabundi_na_cestach pod taktovkou odvážných a mladých cestovatelů Lubomíra Svobody a Romana Vojvodíka. Na společném profilu je nyní sleduje přes 50 tisíc followerů, zatímco na konci června je sledovalo 23 tisíc uživatelů - jejich publikum tedy stouplo o 122 %. Jak je vidět, na Instagramu pokračuje trend obliby cestovatelských profilů, jako tomu bylo i v minulém čtvrtletí.  Tentokrát ovšem nejde o tipy na levné cestování. Vagabundi, jak si Lubomír s Romanem říkají, sdílí aktuálně své zážitky z pěší túry z Bali, odkud míří zpátky domů, tedy do České republiky. Nejde ale o žádné cestovatelské nováčky, naposledy pěšky zamířili na Saharu.

Vagabundi jsou ovšem aktivní i na dalších sociálních sítích. Na YouTube, kde pravidelně publikují cestovatelské vlogy, je odebírá přes 58 tisíc odběratelů. Bonusový obsah přidávají na HeroHero, kde si je za 4 eura měsíčně předplácí 580 odběratelů. Pro podporu svého cestování využili platformu Donio, kde na svou pěší túru z Bali do Česka sbírali částku 150 tisíc Kč, kterou dokonce překročili.

Je vidět, že o cestovatelské příběhy a zážitky mají Češi zájem, vždyť právě na tomto tématu se proslavil i spisovatel Ladislav Zibura, který aktuálně vydává už 6. knihu, často pořádá cestovatelské přednášky a na jeho Instagramu ho sleduje 74 tisíc followerů.

Thea a táta se tragédii snaží brát z té lepší stránky

Druhé skokanské místo tentokrát patří profilu Thea a táta, který za poslední tři měsíce povyrostl o 118 %. Thea v loňském roce utrpěla autonehodu, po které je na vozíku, a její táta se na Instagramu snaží přibližovat průběh rehabilitace, ale třeba i to, jak lze s vozíkem zvládat běžné životní aktivity. Příběh They a jejího táty na konci září sledovalo na Instagramu takřka 80 tisíc sledujících, kromě sociálních sítí ovšem mají i svůj web včetně e-shopu. Všechny peníze jdou samozřejmě na léčbu, rehabilitaci a další výdaje s tím spojené.

Profil They a jejího táty zaujal nejen samotné uživatele sociálních sítí, ale i média, která o něm informovala. Příběh se objevil třeba v České televizi, na Seznam Zprávách nebo v Hospodářských novinách.

Milan Dobrovolný už podruhé ve skokanech čtvrtletí!

Nestává se často, aby se nějaký influencer umístil ve skokanech čtvrtletí dvakrát po sobě. Milan Dobrovolný ovšem ano - jeho publikum totiž stále roste. Na konci března ho na Instagramu sledovalo 16 tisíc followerů, na konci června 31 tisíc followerů a na konci září už se pyšnil 57 tisíci sledujícími.

A čím je tedy jeho obsah tak lákavý? Mladík z Brna předává svým sledujícím různé cestovatelské tipy - ať už z oblasti výhodných letenek a zajímavých destinací, ale i z druhů cestování, které je pro Čechy ještě novinkou. Tím je třeba způsob bydlení v takzvaných kapslových hotelech. Kromě toho Milan Dobrovolný fanouškům přibližuje města, do kterých Češi ještě nejsou zvyklí tolik jezdit, třeba Soul v Jižní Koreji.

Milana a jeho instagramového úspěchu si logicky začaly všímat brandy, a tak už na jeho profilu vidíme i nejrůznější placená partnerství, ať už s lokálními značkami, jako je třeba Slevomat, tak se samotnými zahraničními hotely.

Jirka vysvětluje věci. Zábavně a chytlavě.

Na čtvrtém místě najdeme Jiřího Burýška, který na Instagramu vystupuje pod názvem Jirka vysvětluje věci. Na konci září se těšil z takřka 50 tisíc fanoušků, sledující ho ovšem znají už z jeho YouTube kanálu, kde ho odebírá opravdu hodně uživatelů - celkem na něm nasbíral 315 tisíc odběratelů.

Jirka vysvětluje věci je opravdu příznačný název profilu, protože Jiří Burýšek zkrátka a jednoduše opravdu vysvětluje svým sledujícím a divákům nejrůznější věci. Třeba to, co by se stalo, kdybychom vletěli do černé díly, jak lze ochladit města nebo jak zjistit, že je fotka falešná. Největší počet zhlédnutí (1,2 milionu) má na YouTube video “Jak se vyučuje 2. světová válka v Německu.”

Na Instagramu se na rozdíl od YouTube občas zaměřuje i na své soukromí a na zákulisí z natáčení, případně se radí s fanoušky, jaká témata by je zajímala. Svůj pořad měl Jirka i na Streamu a i on se těší mediální pozornosti - v létě si ho Česká televize pozvala do pořadu Dobré ráno, v těchto dnech se pro změnu zúčastnil diskusního pořadu Mashup novináře Michaela Rozsypala, který dříve moderoval DVTV. V rozhovoru na Aktuálně.cz se před několika měsíci rozpovídal také o tom, jaké cifry si účtují influenceři. 

Módní terapeutka aneb sebevědomý a funkční šatník

Pátou skokankou českého Instagramu je Kristýna Hrabalová, která sama sebe nazývá módní terapeutkou. Ke konci třetího kvartálu ji sledovalo necelých 40 tisíc followerů, kterým Kristýna předává módní tipy. Pomáhá jim nejen s jejich šatníkem, ale i s útratou za módu a oblíbené jsou také její posty zaměřené vždy na jeden konkrétní problém, třeba “Jak kombinovat vzory” nebo “5 tipů, jak nevyhazovat peníze ve slevách”.

Díky naší databázi získáte detailní statistiky influencerů

Veškeré statistiky zveřejňujeme v naší Databázi influencerů a prozkoumat v ní můžete nejen instagramery, ale i influencery z TikToku a YouTube. Pravidelně aktualizujeme metriky jako počet sledujících a jejich vývoj, důvěryhodnost sledujících, dosažitelnost publika, průměrný počet lajků a komentářů, míru zapojení publika a také kvalitu míry zapojení, dosah, imprese, počet zhlédnutí, věk, pohlaví a původ publika a samozřejmě také zájmy publika či influencera.

Máte otázky?

Naši konzultanti tu jsou, aby vám poradili.

Zeptejte se nás