Vyplatí se zapojit influencery do komunikačního mixu?

Nástup digitálního marketingu a generace mileniálů měl být políčkem do tváře tradičním médiím. Říkalo se, že noviny jsou mrtvé a rádio a televize jsou jim v patách. Uběhlo pár dekád a na televizi se zřejmě nakonec dívají i mileniálové, protože efektivita klasických médií v marketingové komunikaci se nezmenšila. Naopak ještě vzrostla a může za to právě podpora digitálních kanálů.

Pokud se podíváme na studie efektivity komunikací, zjistíme, že nejúčinnější je pro značky vícekanálový (multichannel) marketing. A to jak pro budování brandu, tak výkonnostní kampaně. Zatímco tradiční média dokážou najednou zasáhnout obrovské množství lidí, sociální sítě značce následně umožní vést s nimi hlubší dialog. Výkonnostním marketingem se jim pak může připomínat a ideálně je dovést až k nákupu.

Když kombinace zavedených metod, tak skvěle funguje, má ještě cenu přidávat influencer marketing? Dokáže něčím do multichannelu skutečně přispět, nebo jde jen o trendy záležitost, když máme peníze nazbyt a chceme jít s dobou?

Influenceři dokážou posílit účinnost ostatních kanálů

Podle studie EffWorks dosahují nejlepších výsledků kampaně, které kombinují televizi s online marketingovými nástroji, a to konkrétně online videem. Je celkem jedno, jestli video zveřejníte na firemním Facebooku, YouTube nebo to udělá influencer na svém profilu. Video si drží pozici nejúspěšnějšího média jak v offlinovém, tak onlinovém světě.

Influencer marketing je dnes již na videu postavený. Navíc jde směrem vztahů, emocí a dlouhodobého dialogu s vlastním publikem, které dobře zná, čímž ideálně doplňuje marketingový mix. Díky tomu je navíc nejsilnějším kanálem pro budování důvěry a ta je nakonec klíčová pro dokončení akvizice.

Influenceři můžou konkurovat PPC

I když je to jejich parketa, influenceři nejsou jen brandovým nástrojem, dokážou generovat prodeje a traffic na web značky i její sociální sítě. Známe případy, kdy influenceři dokoncemírou prokliků výkonnostně překonali Google Ads a Facebook ads. Ačkoli je třeba přiznat, že klasické proklikové reklamy bývají většinou levnější co do ceny za proklik (CPC).

Za zmínku stojí i značky, které si jméno a zákaznickou základnu vybudovaly především kombinací komunikace na vlastních sociálních sítích a právě spoluprace s influencery. Za všechny můžeme jmenovat třeba Birchbox (proslavený instagramerkami) nebo SquareSpace (propagovaný youtubery). U nich a u řady dalších se sázka na sociální sítě a influencery vyplatila a osvědčila se jako plnohodnotný a hlavně akviziční způsob komunikace směrem k zákazníkům.

Influencer je reklama i recenze v jednom

Influencerovo doporučení je pro fanoušky jako recenze od přítele. Co je ale ještě trochu zajímavější, je zjištění Global Web Index, podle kterého okolo poloviny zákazníků ovlivněných influencery nejen produkt koupí, ale zveřejní na Googlu, sítích nebo webu prodejce recenzi na produkt. A to se týká uživatelů napříč různými věkovými skupinami.

I když to, jestli zákazníci z leadů od influencera nechali na váš produkt recenzi, možná už jen tak nedohledáte, fakt, že to nejspíš udělají, hraje ve váš prospěch. Pokud influencer dokáže z fanouška udělat zákazníka a recenzenta, zakládá potenciálně nekonečný řetězec hodnocení a nákupů, ke kterému se na základě přečtených recenzí přidávají další zákazníci.

Proč na tom záleží?

  • 33 % z nás na recenze při nákupu spoléhá a řídí se jimi. (The Marketing Scope)
  • 60 % všech odběratelů (tedy i dospělých) na YouTube je ochotných řídit se při nákupu doporučením influencera. (BigCommerce)
  • 40 % dotazovaných ze studie si už něco koupilo potom, co produkt viděli u influencera na YouTube, Instagramu nebo Twitteru. (Twitter a Annalect)

Co byste si z článku mohli odnést

  • Spolupráce s influencery rozhodně patří do marketingového mixu.
  • Influencer marketing dokáže zvýšit efektivitu online komunikace. Brandové i výkonnostní.
  • Sami influenceři dokážou generovat traffic a prodeje.
  • Influencery není potřeba složitě hledat. Stačí na Lafluence vyvěsit zadání kampaně a ti správní influenceři se ozvou vám.

Máte otázky?

Naši konzultanti tu jsou, aby vám poradili.

Zeptejte se nás